打印 上一主題 下一主題
收起左側

AOC正式開始改版

回復 39# 的帖子

可唔可以改到 有武器更換系統..........~
回復 支持 反對

回復 38# 的帖子

不過嚴格黎講
哥德就是德國的一部份
條頓也是德國的一部份
普魯士=日耳曼=德國
奧匈帝國 同 德國 只係ww1既盟友
輸左之後就拆左做 奧地利 同 匈牙利
瑞士係中立國

血統上 中國同韓國係親d
佢好似係唔知咩朝既一個諸侯既封地
韓國現時仲有某d中國既節日
例如:農曆新年,端午節,中秋節,七夕,中元節
日本除左有d中國血統,仲有朝鮮同其他東北亞遊牧民族既血統
回復 支持 反對

改左驚無咩人會玩!!
宜家都好少玩aoc=.=
回復 支持 反對

回復 42# 的帖子

人係有頭生物
有頭生物統治世界
狗有頭  狗統治世界

條頓屬於日耳曼    哥德屬於日耳曼

大家討論  <德國>既時候應該係指一個地域性既發展吧(當然有多民族快存在問題  )
在德國地區 發展既係條頓分部
而哥德既發展傳承係在於意大利吧  建築果類

ww2 時 奧地利  同德國都合併過
ww1 前 都有 <東/西普路士幫聯> 德國  奧地利各表(奧匈帝國之前 已經有奧地利 神聖羅馬帝國既分支 但同羅馬or哥德冇關係 ...法國佬都講過距.....既不神聖 也不是羅馬  更不是帝國     )
其實到現代奧地利同德國佬距地本身都係有種一家親既感覺
同宗同祖同語系  瑞士都係德語系國家~"~

不過講到最後 歐洲人理解既國家 概念 同我地亞洲人理解既都有分別  所以大家唔好用  <德國>e個名好過

題外話(爛gag)=..=其實大家都是<韓國人>

回復 支持 反對

支持樓主改板
希望會整得平衡d
但盡量唔好太現代化,始終aoc都是以古代作為背景
另外建議加入新文明,令遊戲更多元化
回復 支持 反對

拜占庭唔係羅馬帝國咩?
其實哥德人唔係以前入侵羅馬帝國概其中一個蠻族咩?
羅馬帝國分裂後佢地都係住係意大利&東歐(東哥德)同伊比利亞半島(西哥德)一帶即前西羅馬地帶
咁伊比利亞半島有西班牙,哥德最多都係當意大利or斯拉夫人姐
其實洗唔洗分得咁清楚,aoc概文明都出現係唔同時代,而家d文族都融合哂la,各有特色咪得lo

我覺得設計出一隻行得快過塞步兵概步兵無咩問題,精鷹原本就而經都係最快概步兵,佢都唔係塞
咁日本or阿茲步兵都係步兵強國,佢地咪又唔夠條武打,
其實忍者係唔係一隻行得快概距離步兵?我覺得唔錯,但大刀兵就太屈,
加坦克係唔係已經超出了aoc這個中古世紀呢?
我覺得新版概aoc唔應該只係加兵種or文明呢d野,
應該加入一d新原素&特色
例如弩兵(加入弩炮概刺穿特性咁)最好好似哈咁打得愈多兵攻擊力會愈弱
幫1d距離兵種加近距攻擊
加入新資源都唔錯
回復 支持 反對

正印第安人,ok嗎???

藤甲兵又o唔ok呢(高防)比火炮火槍克or有化學的兵克

重槍騎士,藤甲騎兵等等
回復 支持 反對

回復 46# 的帖子

拜占庭係東羅馬帝國~"~............
其他都同意你既
我都覺得 哥德係義大利~"~

<近身殺步戰車>原素可以加入 雖然有投石車~"~
回復 支持 反對

係wo,+d近攻的戰車,好似秦朝d戰車咁,3/4個人為一車
回復 支持 反對

不如加個人力車可以乘載客人
又係拎錢既
出一架人力車
但係果架人力車冇人既
要自己駐守隻村民入去
每次既錢係固定既