打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇人覺得兵堡維京太廢 應改低殺敵升帝

樓主我個人覺得你呢=__=
應該set 1個勁既系統
當維京根據對家同同盟文明
去訂個殺敵數囉......
見你講野講得咁精
如果拜對4步
奴隸對4馬同馬弓
係咪要加到1千升帝= =
你比就比好d啦
維好有用嫁對法對韓對奴隸對少量步
我講既仲要只係單人行=_=
如果加1個快弓~真係進可攻~退可守~
相比係哥德~我都唔知生咁多兵做乜啦~玩送分咩/\/\玩維京仲易仲好過玩哥德啦
哥德非29玩的...
回復 支持 反對

原帖由 sghsge 於 12-6-2008 04:42 發表

1.我從來冇講過維京棄權合理化,我都唔知你隻眼睇咩

2.維京即使比阿茲廢,都仲有佢既用處
其實每個文明都有佢用處
但維京唔係某d人所諗到咁勁囉,頂多都係安守本份跟實同盟一齊打
唔會太特出

Re point1: 如果你諗唔到我想講既野, 我建議你當冇睇過好過.
"另一方面,
"即使維京提早升帝又點,維京一樣都係唔強,只不過玩維京冇咁慘,我唔覺得有咩問題"
"你有冇諗過如果你唔係抽中維京,係抽中塞特or阿茲,可能你仲更加事半功倍"
睇左樓主禁多野,
你認為要將 用維 棄權合理化?"

Re point2:
你所假設既"頂多" 係對住咩程度既人?
基本上無一個文明可以長期單獨咁打, (ps. 要視乎對手程度)
主戰場外, 維獨自打弓是可行的, 對塞哥 匈(出槍) 亦夠打
只是你想得太極端...

意見:
兵堡 文明組合數不盡, 而文明組合之外 再考慮打法
眾多文明組合+無數打法=無限的想像
樓主是以自己的能力去感受 維京既可玩性嗎?  (這次我沒有說你有這樣講過, 上次也沒有, 我都唔知你隻眼睇咩)

回復 支持 反對

原帖由 [H]bunbunbunbun 於 12-6-2008 15:33 發表
因為兵堡本身imba
要加到維京前中後期都有得打就一定要改變兵堡0既原意
一係加英雄 (CB LOD同mini cb store已經係兩個超囧0既例子)
一係加能力 (新兵堡玩左兩次已經唔想玩.......)

加得太多花巧野就會無左CB 0 ...

其實而家d兵堡劇都係改返黎
一早已經失去左原意
真係想原意,就應統一唔升精銳,統一殺敵500升帝

而家d兵堡都係改返黎,佢地既目的都係為左兵堡公平d
而我就覺得維京殺敵個方面唔公平
回復 支持 反對

原帖由 marco0083 於 12-6-2008 17:11 發表
1 近戰格鬥系黎講你去搵d有無視防禦 對步有攻擊加成既兵種  黎講近防有2既維京    所出既結果當然對維極之不利

2 未帝既  日 維 阿之 賽  拜 都唔見得有能力 有能力可以可以單槍匹馬攻哥德
  論封 or 換 既情況  ...

唔係wo
維京同阿茲既攻速都係一樣
你可以去睇下
http://www2.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3214977&extra=page%3D4
回復 支持 反對

原帖由 sghsge 於 12-6-2008 13:21 發表

唔係wo
維京同阿茲既攻速都係一樣
你可以去睇下
http://www2.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3214977&extra=page%3D4

喔@@ 原來我係記錯左日武~ 不過重點果少少攻擊輸出 都唔係我強調既野~
回復 支持 反對

原帖由 9mmm 於 12-6-2008 20:01 發表
相比係哥德~我都唔知生咁多兵做乜啦~玩送分咩/\/\玩維京仲易仲好過玩哥德啦

本來不想插嘴,不過這句太逗趣了[[bao_11]]
唔知你對送分既定義係咩,死得兵多就等於送分?

原帖由 marco0083 於 12-6-2008 19:00 發表
阿之個軍多15%  距用處都係 集中係鷹度   但鷹唔算出得快  又係專於對付弓系既

都未必
村左後阿之狂起軍淨出鷹仔幫隊友做盾,都有唔錯既作用

回復 支持 反對

原帖由 ~七夜志貴~ 於 12-6-2008 13:32 發表

本來不想插嘴,不過這句太逗趣了[]
唔知你對送分既定義係咩,死得兵多就等於送分?

應該講做哥德比維送分更易
我冇點澄清~想不到你會唔明/\/\對不起
回復 支持 反對

原帖由 chun789chun 於 12-6-2008 20:38 發表
Re point2:
你所假設既"頂多" 係對住咩程度既人?
基本上無一個文明可以長期單獨咁打, (ps. 要視乎對手程度)
主戰場外, 維獨自打弓是可行的, 對塞哥 匈(出槍) 亦夠打
只是你想得太極端...

意見:
兵堡 文明組合數不盡, 而文明組合之外 再考慮打法
眾多文明組合+無數打法=無限的想像
樓主是以自己的能力去感受 維京既可玩性嗎?  

首先想問下你
維點樣獨自打弓呢???
你講緊既係1批打1批,還是200打200,可唔可講清楚d
即使你強迫維京打弓,我都唔覺得佢勁,維京步速比土火,中國,不列弓兵更慢
弓兵退後時,我都唔知佢點追殺弓兵
塞特步速快,而阿茲步速至少快過維京同埋土火,中國,不列弓兵,起碼有得追殺弓兵
就算講實力戰,維4打土火4刀,阿茲打土火3刀,塞特同樣4刀
所以我都唔覺得佢單獨打弓有咩個人之處
維京打匈塞哥,維唔係做唔到  只係比其他文明更難做到而已
而維打贏塞方面我反對,塞特出兵速度可以大勝維京.除非大家都係200對200
回復 支持 反對

「送分更易」是指難以控制會比吃分?
就係因為強所以先難以控制,我諗你都明
如果你要講新手既話,新手拎住個哥德一樣攻得入弓國,除非係新到40隻40隻咁控既新手,咁佢拎住咩文明都係負累,比較新手用哪個文明最負累,有意義?
所以唔明你要表達D乜
回復 支持 反對

原帖由 9mmm 於 12-6-2008 21:40 發表
應該講做哥德比維送分更易
我冇點澄清~想不到你會唔明/\/\對不起

阿茲,拜占打維京送分速度
同哥德一樣,比人片3刀一隻
分別不大
維vs法薩 哥vs法薩
維的確有著數
但維京佢自己都係送兵比法薩,有咩資格笑哥德送兵快

哥德有兩樣好處可以遠遠超越維京